Een bonbon is niet alleen een heerlijke traktatie maar ook een kunstvorm die je met wat oefening en de juiste technieken ook zelf kunt maken. Voor de zoetekauwers maar ook voor het geven van een mooi chocolade pakket, zelfgemaakte bonbons zijn altijd een hit! In deze blog kijken we stap voor stap hoe we bonbons kunnen maken.  

Benodigdheden:  

Zorg dat je alle benodigde materialen en ingrediënten bij de hand hebt voordat je gaat beginnen.  

  • Goede kwaliteit chocolade  
  • Vulling naar keuze  
  • Een bonbonvorm 
  • Keukenthermometer 
  • Spatel en schraper 
  • Dubbele boiler of magnetron 
  • Bakpapier 
  • Pijptas 

Kies je chocolade  

Als allereerst moet je kiezen welk chocolade je wilt gebruikten. Het is aan te raden om in hoogwaardige chocolade te investeren met een hoog cacaogehalte voor de beste smaak en textuur. Pure chocolade geeft een intense smaak en wit en melkchocolade zal meer zachter en zoeter zijn.  

Tempereren van de chocolade 

Tempereren is belangrijk om te doen zodat je een glanzende afwerking krijgt en een mooie snap bij het bijt. Dit doe je in drie stappen.  

Smelten  

Hak de chocola in kleine stukjes en smelt twee derde daarvan in de magnetron of dubbele boiler. Daarna verwarm je langzaam de chocolade tot het een temperatuur bereikt van 45-50 graden voor pure chocolade, voor melkchocolade moet dit op 40-45 graden zitten en voor wit op 38-42 graden. 

Afkoelen 

Voeg de resterende gehakte chocolade toe aan de gesmolten chocolade en roer continu totdat de temperatuur daalt tot 27-28 voor puur, 26-27 voor melk en 25-26 voor witte chocolade.  

Verwarmen  

Verhit de chocolade opnieuw kort tot 31-32 voor puur, 29-30 voor melk en 28-29 graden voor witte chocolade. 

3. Mallen vullen

Giet de getempereerde chocolade in de bonbonvorm en tik de vorm zachtjes op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Haal de overtollige chocolade eruit en schraap de bovenkant van de vorm schoon met de schraper. Laat de vorm voor enkele minuten staan om uit te harden.  

4. Vullingen toevoegen  

Terwijl de chocolade hard wordt, bereid je de vulling voor. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudige ganache zijn die je maakt door gelijke delen room en chocolade te smelten en mengen. Vul een pijptas met de ganache en spuit een kleine hoeveelheid in de bonbonschaaltjes. Hou wel wat ruimte over voor de sluitlaag.  

5. Afwerken

Sluit de bonbons af door een laagje getempereerde chocolade over de vulling te gieten. Schraap opnieuw de bovenkant schoon en laat de chocolade volledig uitharden en zet het dan in de koelkast.  

6. Ontmallen en bewaren

Als de chocolade volledig is uitgehard draai je de vorm om en tik je zachtjes op het aanrecht om de bonbons los te maken. Bewaar ze op een koele en droge plek.