Inductie kookplaat installeren: een klus die je zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Maar waar moet je op letten? In deze blog geven we je tips en tricks voor het installeren van een inductie kookplaat. We gebruiken hierbij als voorbeeld de Inductie kookplaat Pelgrim.

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat werkt anders dan een gas- of keramische kookplaat. Bij een inductie kookplaat wordt er geen warmte gegenereerd door een vlam of verwarmingselement, maar door elektromagnetische straling. De kookplaat zelf wordt niet warm, alleen de pan die erop staat. Hierdoor is een inductie kookplaat energiezuiniger en veiliger dan andere kookplaten.

 

Waar moet je op letten bij het installeren van een inductie kookplaat?

Voordat je begint met het installeren van een inductie kookplaat, moet je rekening houden met een aantal zaken. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:

  1. Geschikte aansluiting

Een inductie kookplaat heeft een speciale aansluiting nodig vanwege het hoge vermogen. Het is belangrijk dat deze aansluiting geschikt is voor de inductie kookplaat die je wilt installeren. Bij de Inductie kookplaat Pelgrim is dit bijvoorbeeld een aansluiting van minimaal 7400 watt.

2. Juiste uitsparing in het keukenblad

Voordat je de inductie kookplaat kunt installeren, moet er een uitsparing in het keukenblad worden gemaakt. Zorg ervoor dat deze uitsparing precies past bij de afmetingen van de kookplaat en dat de randen mooi afgewerkt zijn. Bij de Inductie kookplaat Pelgrim is de uitsparing bijvoorbeeld 56 centimeter breed en 49 centimeter diep.

3. Voldoende ventilatie

Een inductie kookplaat geeft weinig warmte af, maar er moet wel voldoende ventilatie zijn. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de kookplaat en de onderkant van het keukenblad. Bij de Inductie kookplaat Pelgrim is dit minimaal 50 millimeter.

4. Gebruik de juiste pannen

Een inductie kookplaat werkt alleen met pannen die geschikt zijn voor inductie. Dit zijn pannen met een vlakke bodem van magnetiseerbaar materiaal, zoals gietijzer of roestvrij staal. Bij de Inductie kookplaat Pelgrim wordt er aangeraden om pannen te gebruiken met een diameter van minimaal 12 centimeter en maximaal 26 centimeter.

 

Hoe installeer je een inductie kookplaat?

Als je alle bovenstaande aandachtspunten in acht hebt genomen, kun je beginnen met het installeren van de inductie kookplaat. Hieronder vind je een stappenplan:

  1. Schakel de stroom uit

Voordat je begint met het installeren van de inductie kookplaat, moet je de stroom uitschakelen. Dit kun je doen door de groepenkast uit te schakelen.

2. Maak de uitsparing in het keukenblad

Maak de uitsparing in het keukenblad zoals hierboven beschreven. Zorg ervoor dat de randen mooi afgewerkt zijn.

3. Plaats de inductie kookplaat

Plaats de inductie kookplaat in de uitsparing en zorg ervoor dat hij goed vastzit. Bij de Inductie kookplaat Pelgrim wordt er aangeraden om de kookplaat vast te zetten met de meegeleverde bevestigingsclips.

4. Sluit de kookplaat aan

Sluit de kookplaat aan op de geschikte aansluiting. Bij de Inductie kookplaat Pelgrim is dit een aansluiting van minimaal 7400 watt. Zorg ervoor dat de draden goed vastzitten en dat er geen kabels in de knel komen te zitten.

5. Controleer de aansluiting

Controleer of de aansluiting goed werkt voordat je de stroom weer inschakelt. Dit kun je doen door de stroom weer in te schakelen en de kookplaat aan te zetten. Als alles goed werkt, kun je de kookplaat gaan gebruiken.

Conclusie

Een inductie kookplaat installeren is een klus die je zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten, zoals de geschikte aansluiting, de juiste uitsparing in het keukenblad, voldoende ventilatie en het gebruik van de juiste pannen. Als je deze aandachtspunten in acht neemt, kun je de inductie kookplaat installeren en veilig gebruiken. De Inductie kookplaat Pelgrim is hierbij een goed voorbeeld van een kwalitatieve inductie kookplaat.