Giethoorn is al tientallen jaren bekend vanwege de punters, vooral door de film Fanfare van Bert Haanstra. Punters zijn bootjes met een platte bodem, die vroeger werden gebruikt om het vee van en naar de weilanden te transporteren. Per boot ging dat gemakkelijker dan over de weg, omdat het gebied wordt doorkruist door vele vaarten en sloten. De traditionele punters worden tegenwoordig gebruikt voor het toerisme. In Giethoorn bootje huren kan bij tientallen verhuurbedrijven. Je krijgt dan een stevige boot mee, die is uitgerust met een elektromotor. Deze bootjes lijken op de ouderwetse punters, maar zijn wat breder en comfortabeler.

Internationaal georiënteerd

Als toeristische trekpleister staat Giethoorn stevig op de kaart. De meeste verhuurbedrijven hebben niet alleen een Nederlandstalige website, maar ook pagina’s in het Engels voor een Giethoorn boat rental. Het gevolg is dat er in de punters toeristen uit de hele wereld te vinden zijn. Uiteraard komen veel Amerikanen naar Giethoorn, maar opvallend genoeg zijn er ook veel Chinese toeristen te vinden. Kennelijk worden zij enorm aangetrokken door het kleinschalige en ouderwets aandoende landschap met de dorpjes, die sfeervol zijn ingericht en met zorg in stand worden gehouden.

Venetië van het Noorden

In ons eigen land is niet iedereen zich bewust van de grote aantrekkingskracht van Giethoorn. Maar deze oase van rust en natuur wordt niet voor niets het Venetië van het Noorden genoemd. De beste manier om Giethoorn en omgeving te verkennen is per boot. Wie van de natuur houdt zal veel plezier hebben tijdens een tocht door Nationaal park Weerribben en De Wieden. Daar kom je allerlei waterdieren tegen en veel bijzondere planten. Wie liever de drukte van de toeristen opzoekt kan zijn gehuurde bootje aan de zuidzijde van Giethoorn aanleggen bij een terras en van daaruit te voet op ontdekkingstocht gaan.